De la gramática cognitiva a la gramática pedagógica - Santiago Alonso, Gemma María (Verba hispanica, 2010)
Avtorica članka se na podlagi kognitivnih procesov, ki so temeljni del učenja tujega jezika, in vloge kognitivne slovnice pri poučevanju tujega jezika, osredotoči na predstavitev pristopa, ki temelji na pomenskem poučevanju člena. Pokaže se, kako lahko učenec s pomočjo kognitivne slovnice pridobi sposobnost jezikovne introspekcije, podobne tisti, ki jo že imajo rojeni govorci, tudi kar zadeva strukture (kot je člen v španskem jeziku), s katerimi v maternem jeziku ne razpolaga. Iz tega sledi, da omogoča kognitivni pristop pri poučevanju slovničnih vidikov boljšo percepcijo zahtevnejših struktur v drugem jeziku in posledično tudi njihovo ustreznejšo rabo ter razumevanje. Avtorica članka napove tudi potrebo po nadaljnjih raziskavah glede usvajanja člena s stališča kognitivne slovnice ter po elaboraciji tako imenovanega operativnega modela, ki bi učečim zagotavljal razumljive in uporabne podatke.
Keywords: Spanish; španščina; členek; grammar; slovnica