Cognitive ability, self-understanding and personality - Bakračevič Vukman, Karin (Anthropos (Ljubljana), 2011)
V pričujoči študiji smo raziskovali povezave med kognitivnimi sposobnostmi, samorazumevanjem in osebnostjo. Želeli smo ugotoviti, ali so sposobnosti na različnih področjih rezoniranja ter samoevalvacije in predstave o samem sebi na teh področjih, povezane z velikimi petimi faktorji osebnosti. Na podlagi dosedanjih raziskav smo predvidevali, da obstajajo povezave med dimenzijami kognicije, samorazumevanja in osebnosti. Rezultati so pokazali, da so osebnostne značilnosti različno povezane s kognitivnim delovanjem in s predstavami o samem sebi kot kognitivnem subjektu. Kognitivne sposobnosti so bile sicer statistično pomembno, vendar šibko povezane z dvema od velikih petih dimenzij osebnosti, in sicer odprtostjo in vestnostjo. Faktor kognitivne samoreprezentacije pa je kazal visoko statistično pomembno povezavo z odprtostjo in zmerno korelacijo z ekstravertnostjo, prijetnostjo in vestnostjo.
Keywords: kognicija; kognitivne sposobnosti; osebnost; psihologija; razvoj