Prenos toplote v toku ledene brozge - Šarlah, Alen (Strojniški vestnik, 2005)
Ledena brozga je do okolja neškodljiva snov, katere uporaba je zaradi njenih dobrih toplotnih lastnosti primerna v mnogih sistemih hlajenja. Do pred nekaj leti so sistemi z ledeno brozgo bili omejeni le na živilsko proizvodnjo, kjer zaradi strupenosti drugih hladiv, uporaba le-teh ni dovoljena. Zaradi hitrega razvoja takšnih sistemov in mnogih inovacij v hladilni tehniki, pa je njihova uporaba mogoča tudi na drugih področjih, na primer daljinsko hlajenje. V ta namen je treba opraviti se veliko raziskav, predvsem eksperimentalnih, saj je analitičen postopek obravnave problema precej zapleten. Prispevek obravnava rezultate raziskave prenosa toplote v toku ledene brozge znotraj pravokotnega kanala. Na začetku je podan opis preizkusne proge in samega preizkusa, s katerim smo določili intenzivnost prenosa toplote. Dobljeni rezultati so v nadaljevanju razlozeni in predstavljeni v diagramih ter primerjani s korelacijami in rezultati meritev drugih avtorjev. Opisan je tudi numerični program, na podlagi katerega je v nadaljevanju narejena primerjava numeričnih in eksperimentalnih rezultatov. Na koncu so narejene se ugotovitve in sklepi raziskave.
Keywords: brozga ledena; prenos toplote; profili temperaturni; programi numerični; led; light-emitting diode; porazdelitev temperature