Small autochthonous ethnic groups and the multicultural model of civil society - Hermanik, Klaus-Jürgen (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2004)
Tema tega članka je trikotnik med civilno družbo, etničnostjo in državo in njihovi medsebojni odnosi. Za etnične skupine in manjšine je najpomembnejša med njimi ohranitev etnične pripadnosti. Predstavil bo tri primere majhnih etničnih skupin na področju Alp, Donave in Jadrana termesto vsake od njih v trikotniku civilna družba, etničnost in država. Mnoge so bile žrtvenacionalnihin etnokratskih gibanj. Pogosto so razvile strategijo skrivanja, da bi ohranile svojo etnično identiteto nasproti asimilacijskim težnjam. Na različne načine so se bile prisiljene soočati z vsiljevanjem identitete od zunaj. Obravnavani bodo konteksti na poti do večkulturne in večetnične civilne družbe, pri čemer se bomo osredotočili na majhne etnične skupine in skrite manjšine. Zaključili bomo z naslednjim vprašanjema: a) kako lahko večetnični model civilne družbe zaščitimo z diferencirano zakonodajo? b)katere so osnovne politične zahteve za zaustavitev asimilacijskih procesov in zagotovitev preživetja majhnih etničnih skupin?
Keywords: civil society; civilna družba; etnične skupine; multikulturnost; pravna ureditev