Šport v polisu in med polisi - Slapšak, Božidar (Monitor ISH, 2006)
Polja pomenov in simbolov ter imaginarij agon gymnikos se dotikajo religiozne sfere in so tesno povezani s panhelenskimi svetišči, toda temeljni institucionalni okvir športa ves čas ostaja polis. Ta prispevek se ukvarja z mestom športne infrastrukture, zlasti pa gimnazija v urbanizmu antične Grčije. Tipizacija arhitekture gimnazija sledi institucionalizaciji efebije, ki uspešno preživi v helenističnem sociokulturnem modelu, čeprav je usidrana v družbeni zgradbi klasičnega polisa.
Keywords: antika; classical antiquity; antična Grčija; sport; šport; infrastructure; infrastruktura; efebija