Future trends in morbidity in general practice - Weel, Chris van (Zdravstveno varstvo, 2003)
Ta predstavitev raziskuje prihodnje izzive in omejitve v splošni praksi. Raziskovanje je bistvenega pomena za splošno prakso, da bo še naprej naredila vse, kar je le mogoče, da bo prispevala k zdravstvenemu varstvu v skupnosti. Prvič: raziskali bomo področje splošne obolevnosti, ki predstavlja klinično izkušnjo v splošni praksi. Nekatere spremembe v obolevnosti prebivalstva bomo ponovno pregledali in dali primere stanj, katerih število se bo v prihodnjih desetletjih bodisi pomembno povečalo, bodisi pomembno zmanjšalo. Vendar ta stanja ne odvzamejo ključnih značilnosti splošne prakse: zagotavljanju zdravstvene nege v okolju, kjer je majhna verjetnost hude bolezni. Zato bodo splošni zdravniki v prihodnjih letih uporabljali strategije in tehnike kot v preteklosti, ko se bodo ukvarjali s posledično klinično negotovostjo in povečali svoj klinično prodorni um: oseben odnos z bolniki in sčasoma z njihovimi družinami, poudarek na dobrem razumevanju posameznika in izoblikovanje delovnega odnosa pri ukvarjanju z boleznijo (pooblastilo). Še posebno pomemben je hiter razvoj niza novih diagnostik. Ta razvoj lahko tako okrepi kot ogrozi funkcijo splošnega zdravnika, hkrati pa okrepi tudi potrebo po zaščiti bolnikov in bolnic pred nepotrebnimi preiskavami. Rutinska znanstvena evolucija in novi pregledi v okolju splošne prakse so bistvenega pomena, da se to doseže. Na ta način bo splošni zdravnik prihodnosti lahko zagotovil medicino, ki temelji na dokazih, in, kar je še pomembneje, še naprejzagotavljal zdravstveno varstvo, ki izpolnjuje moralne obveznosti vseh posameznikov v skupnosti.
Keywords: health care; obolevnost; splošna praksa; trendi; zdravstvo