Upravljanje javnih podob vodilnih farmacevtskih podjetij na spletnih družbenih omrežjih - Prevolšek, Aljaž (Farmacevtski vestnik, 2021)
Spletna družbena omrežja omogočajo tržnikom boljše razumevanje bolnikovih potreb v primerjavi s tradicionalnimi mediji, kljub temu pa raziskave kažejo, da jim farmacevtska podjetja posvečajo manj pozornosti kot druge industrije. Izvedli smo analizo računalniško posredovane razprave na petih spletnih dnevnikih ter za deset mednarodnih farmacevtskih podjetij na treh spletnih družbenih omrežjih. Raziskava je pokazala, da digitalna strategija upravljanja javnih podob na spletnih družbenih omrežjih v farmacevtski industriji še vedno zaostaja za drugimi industrijskimi panogami. Vodilna farmacevtska podjetja priporočil za učinkovito upravljanje javnih podob na spletnih družbenih omrežjih ne izvajajo dosledno. Pomanjkljivo izvajajo priporočila o uporabi finančno stimuliranih objav, objav z zgodbami, videi v živo in videoposnetki v navpični ali kvadratni obliki. Za večjo odzivnost in boljše prepoznavanje s strani uporabnikov spletnih družbenih omrežjih bi lahko pogosteje izvajala priporočila glede navajanja podatkov podjetja, rednega objavljanja in prikazovanja logotipov v prvih treh sekundah videoposnetkov. Kot najpomembnejše orodje so se izkazali videoposnetki. Farmacevtska podjetja največ pozornosti posvečajo LinkedInu.
Keywords: digitalno trženje; Družbena omrežja; Farmacevtska industrija; Marketing