Valve-induced water hammer and column separation in a pipeline apparatus - Karadžić, Uroš (Strojniški vestnik, 2014)
Članek obravnava vodni udar in pretrganje kapljevinskega stebra inducirana z ventilom v preizkusni postaji postavljeni v laboratoriju Univerze Črne gore, Podgorica. Glavni cilj raziskave je bil verifikacija in validacija diskretnega plinskega kavitacijskega modela z upoštevanjem nestalnega kapljevinskega trenja za različne pretočne pogoje. Osnove modela so bile postavljene v SV-JME v letu 2005. Model bazira na enčbah neustaljenega kapljevinskega toka v ceveh. Transformacija postavljenih parcialnih diferencialnih enačb hiperboličnega tipa z uporabo metode karakteristik tvori osnovo algoritma za vodni udar. V deltoidno mrežo metode karakteristik je vgrajen kovolucijski model neustaljenega stenskega trenja z uporabo zmogljivih računalniških orodij. Vgradnja plinskih kavitacij v numerična vozlišča da diskretni plinski kavitacijski model. Eksperimentalna postaja je sestavljena iz horizontalnega cevovoda, ki je vgrajen med gorvodni tlačni kotel in dolvodni ventil z iztokom v atmosfero. Dolžina jeklenega cevovoda je 54,23 m, notranji premer je 18 mm, debelina stene cevi 2 mm. Tlačne spremembe zasledujemo s pomočjo štirih hitro odzivnih zaznaval, ki so vgrajeni vzdolž cevovoda. Prehodni pojav je induciran z zapiranjem ali odpiranjem kroglastega zasuna dolvodno, vzdolž cevi in gorvodno. Na ta način lahko raziskujemo prehode v cevovodih različnih dolžin.
Keywords: cevni sistemi; neustaljeno stensko trenje; preizkusna postaja; prekinitev kapljevinskega stebra; ventili; vodni udar