Sodne obravnave mladoletnic, žrtev spolnih zlorab, pred okrožnimi sodišči Maribor, Murska Sobota in Celje v obdobju med letoma 1930 in 1941 - Bajc, Gorazd (Acta Histriae, 2025)
Članek tematizira sodno obravnavo mladoletnic (deklet do 14. leta oz. tudi starejših do 18 let, če še niso imele spolnega odnosa), žrtev spolnih zlorab, pred Okrožnimi sodišči Maribor, Murska Sobota in Celje med letoma 1930 in 1941. Posebej se delo osredinja na sodne obravnave mladoletnih žrtev, na izpovedi žrtev in odločitve sodišč pri izrekanju sodbe obdolžencem. Analiza sodnih spisov, nanašajočih se na spolne zlorabe mladoletnic, ohranjenih v Pokrajinskem arhivu Maribor in Zgodovinskem arhivu Celje, je pokazala, da je bila sodna praksa med sodišči neenotna s kazenskimi pravili, kot jih je določal tedanji Kazenski zakonik Kraljevine Jugoslavije, kar je razvidno predvsem v odmerjanju nižjih in milejših kazni obdolžencem.
Keywords: Criminal Code of the Kingdom of Yugoslavia; district courts; Kazenski zakonik Kraljevine Jugoslavije; okrožna sodišča; sexual abuse of minors; sexual violence; spolne zlorabe mladoletnic; spolno nasilje