Moderne, postmoderne in metamoderne strukture občutenja - Kaluža, Jernej (Družboslovne razprave, 2025)
V članku raziskujeva pojasnjevalni potencial metamodernega spomina, ki strukturno pomirja protislovja in odraža sodobna prizadevanja za oblikovanje in časovno umestitev kolektivne identitete. Proučujeva oblikovanje in posredovanje spominov na socialistično Jugoslavijo – zlasti na Josipa Broza – Tita – skozi generacijske, politične in medijske dinamike. Na podlagi velikopodatkovne analize 179 spominskih intervjujev, ki so jih študenti dodiplomskega študija opravili z osebami, rojenimi med 1940 in 1955, izpostaviva tri strukture občutenja: moderno, osredinjeno na enotnost in napredek; postmoderno, zaznamovano z razdrobljenostjo in skepticizmom; ter metamoderno, ki niha med iskrenostjo in ironijo. Tito se v tej konstelaciji pojavi kot simbolna figura, katere pomen se skozi življenjska obdobja in medijske reprezentacije spreminja. Z uporabo kombiniranih metod prikaževa, kako se spomini odražajo v spreminjajočih se političnih kontekstih in medijskih ekologijah.
Keywords: Broz, Josip; communicative memory; Kolektivni spomin; komunikativni spomin; metamodern memory; metamoderni spomin; socialist Yugoslavia; socialistična Jugoslavija; structure of feeling; struktura občutenja; Tito