Ostarela družba - Jezernik, Mišo (Družboslovne razprave, 1985)
Eksplikaciji demografskih pokazateljev, ki opredeljujejo fenomen tim. ostareledružbe v industrijsko razvitem svetu nasploh in v Sloveniji posebej, sledi okvirna analiza političnih, ekonomskih, socialnih in moralno-političnih implikacij. V tem kontekstu so posebej apostrofirani pojav gerontokracije in posledice tim. generacijskega konflikta. Prvo in drugo je osvetljeno s podatkiraziskav, ki so bile opravljene na tujem in doma. Stališča do domov za ostarele, patronažne službe in zdravstvenih institucij in z njimi posredno povezana ekonomska problematika sodijo med integralne dele prispevka, ki je v zadnji konsekvenci osmišljen z globalnim procesom prehoda iz industrijske v poindustrijsko družbo.
Keywords: ageing; demografski razvoj; demographic development; domovi za ostarele; generacijski konflikti; generation conflict; ostareli; retirement home; S.F.R.Y.; SFRJ; staranje; the elderly