Optimization of the shape of axi-symmetric rubber bumpers - Mankovits, Tamás (Strojniški vestnik, 2014)
Gumijasti blažilniki, vgrajeni v sisteme zračnega vzmetenja avtobusov, opravljajo vrsto pomembnih nalog, konstruiranje gumijastih blažilnikov pa je zato precej zahtevno. V članku je predstavljena nova, praktično uporabna rešitev za zagotavljanje zahtevane karakteristike gumijastih osnosimetričnih blažilnikov. Prava karakteristika podajanja pod obremenitvijo je osnovna zahteva pri snovanju gumijastih blažilnikov. Avtomobilska industrija mehkejšo ali tršo izvedbo gumijastih blažilnikov običajno zagotavlja s spremembo sestave gume. Cilj optimizacije je doseganje zahtevane karakteristike z geometrijsko obliko gumijastega blažilnika ob nespremenjenih lastnostih materiala. Namen raziskave je določanje vedenja gumijastih blažilnikov pri različnih delovnih pogojih. Gumijasti blažilniki se ne upravljajo aktivno, zato je zahtevano karakteristiko mogoče doseči z optimizacijo oblike.
Keywords: finite element method; funkcije jedra; gumijasti blažilniki; karakteristične krivulje; metoda končnih elementov; optimizacije oblik; regresija z metodo podpornih vektorjev