Innovation and creative destruction - Pichler, Hanns (Naše gospodarstvo, 2010)
Vizionarska Schumpeterjeva ''Teorija ekonomskega razvoja'' (1912) je izšla v ozadju in znanstvenem ''okolju'' časa, v katerem so bili tako klasična in neoklasična misel kot tudi Marxov ''Kapital'' že dolgo pod znanstvenim drobnogledom. Niti v klasični in neoklasični misli, niti v marksistični viziji se podjetnik ne pojavlja eksplicitno. Schumpeterjevo delo torej predstavlja dejansko izvirno interpretacijo kapitalističnega procesa znotraj katerega ima podjetnik v dialektičnem smislu osrednjo vlogo ''pionirske'' in gonilne sile, vlogo neke vrste zlikovca oziroma ''antiteze'' tržnemu sistemu. Predstavlja element, ki se nenehno trudi premagati omejujočo konkurenco, ''prelisičiti'' dane tržne pogoje in posledično izzivati sam ''sistem''. Schumpeterjeva vizija lahko dandanes, v času dinamičnih sprememb, služi bolj kot kadarkoli doslej kot vodilo pri kreiranju katerekoli podjetniško naravnane politike.
Keywords: Schumpeter, Joseph Alois, 1883-1950; ekonomske teorije; podjetništvo; konkurenca; inovativnost; kreativnost; efficiency; učinkovitost; konkurenčnost