Pozitivne in negativne tradicije iz predzgodovine Slovenskega etnografskega muzeja - Hudales, Jože (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2003)
Avtor poskuša z analizo najpomembnejših tekstov muzejskih sodelavcev kranjskega deželnega muzeja razkriti konceptualni in institucionalni položaj etnologije v tem muzeju v 19. in začetku 20. stoletja. Hkrati s primerjavo razvoja v drugih slovenskih in evropskih muzejih tega časa skuša natančneje opredeliti značaj negativnih tradicij kranjskega deželnega muzeja, ki jih je ob svoji osamosvojitvi leta 1923 podedoval tudi etnografski muzej.
Keywords: Slovenski etnografski muzej; Ljubljana; Slovenia; Slovenija; muzeji; history; zgodovina; ethnography; etnografija; anthropology; antropologija; identiteta