Družbena segregacija avtohtonih migrantov v Mehiki - Acharya, Arun Kumar (Urbani izziv, 2012)
Značilen pojav, ki ga lahko opazimo v Mehiki, je ruralno urbana migracija oziroma preseljevanje ljudi s podeželja v mesta. Zadnjih nekaj let se stopnja preseljevanja avtohtonih prebivalcev v mesta na severu Mehike, še zlasti v Monterrey, kjer iščejo zaposlitev, nenadzorovano veča. Ko migranti prispejo v to velemesto, imajo zaradi prikrite diskriminacije težave s prilagajanjem mestnemu okolju. Glavni argument in hipoteza tega članka je, da se ti ljudje sami družbeno izolirajo in segregirajo, ker se bojijo (kulturne in rasne) diskriminacije in nasilja. Podatke za to študijo smo zbrali s pomočjo terenske raziskave, za katero smo leta 2009 in 2010 v Monterreyu intervjuvali 350 avtohtonih prebivalcev, ki so se tja priselili iz različnih krajev v Mehiki.
Keywords: avtohtoni prebivalci; discrimination; diskriminacija; družbena neenakost; družbena segregacija; ekonomske migracije; human migration; imigranti; indigenous people; internal migration; Mehika; mesta; Mexico; migracije; notranja migracija; podeželje; priseljenci; rural area; social segregation