Kmetijska strokovna pospeševalna služba v prizadevanjih za kar največji pridelek hrane (1970-1990) - Rendla, Marta (Studia Historica Slovenica, 2025)
Avtorica predvsem na osnovi analize internega gradiva Zadružne zveze Slovenije predstavi delovanje kmetijske strokovne pospeševalne službe v zadnjih dveh desetletjih socialistične Slovenije. Po oživitvi socialističnega zadružništva na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je kmetijska strokovna pospeševalna služba v okviru novega koncepta razvoja kmetijstva in živilskopredelovalne industrije posvečala prenosu znanj in znanstvenih dognanj s področja kmetijstva v kmetijsko pridelavo obeh sektorjev kmetijskega lastništva z namenom uresničitve strateških ciljev kmetijstva.
Keywords: kmetijska strokovna pospeševalna služba; kmetijstvo; Slovenija; socializem; zadružništvo; zgodovina