Zaščita pravic intelektualne lastnine v mednarodnem investicijskem pravu - Turšič, Domen (Podjetje in delo, 2021)
Mednarodno investicijsko pravo zaradi vse pogostejših mednarodnih investicijskih arbitraž postaja vidnejše orodje v rokah tujih investitorjev za zaščito njihovih pravic intelektualne lastnine v državi investiranja. Po predstavitvi mednarodnega prava intelektualne lastnine in mednarodnega investicijskega prava se prispevek osredotoči na analizo najbolj ključnih vprašanj za morebiten uspeh mednarodnega investicijskega arbitražnega zahtevka tujega investitorja proti državi zaradi posegov v pravice intelektualne lastnine. Prispevek analizira pogoje, pod katerimi lahko pravice intelektualne lastnine pomenijo zaščiteno investicijo, nato pa se opredeli do vsebinskih standardov zaščite tujih investicij, ki so relevantni za investicije, pri katerih državni posegi negativno vplivajo na pravice intelektualne lastnine. Prispevek problematiko obravnava tako s teoretičnega kot s praktičnega vidika in težave pri zaščiti pravic intelektualne lastnine v mednarodnem investicijskem pravu predstavi tudi glede na obstoječe mednarodne investicijske arbitražne primere, pri katerih se je bistven del spora nanašal na državne ukrepe, ki naj bi posegali v pravice intelektualne lastnine.
Keywords: intellectual property law; international investment arbitration; international investment law; mednarodna investicijska arbitraža; mednarodno investicijsko pravo; patent; pravo intelektualne lastnine; trademark; znamka