Friedensgeographie - Schaffer, Franz (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2006)
Prispevek prinaša razmišljanje o mestu in vlogi mirovne geografije znotraj geografske miselne sfere in tudi širše. Avtor le-to opredeljuje kot etični zasuk v geografiji in kot normativni poizkus povezovanja svobode, človekovih pravic in skrbi za varstvo okolja. Geografske mirovne študije oblikujejo nov raziskovalni program Etika geografije, obenem pa nasprotujejo smrti človeka tako v moderni antropologiji kot v refleksivnem diskurzu aplikativne socialne geografije. Združujoče geografske mirovne študije nasprotujejo smrti prostora in pomanjkanju uporabnosti znotraj teorije strukturacije in vsakdanje regionalizacije v geogarfiji.
Keywords: družbena geografija; human geography; politična geografija; človekove pravice; human rights; environmental protection; varstvo okolja; svoboda