Rokopisne Kolomonove in Zdravilske bukve s Kovka nad Hrastnikom - Orožen, Martina (Slavistična revija, 2009)
Prispevek predstavlja in analizira nedavno odkrit rokopis "Kolomonovega žegna in Zdravilskih bukev" Filipa Orožna. nastal je v govornem območju laškega podnarečja (Kovk, Dol, Turje) proti koncu 19. stoletja. Besedila Kolomona so po koroški bukovniški predlogi (iz l. 1820 ali 1830) zapisana v različici slovenskega knjižnega jezika pred uvedbo "novih oblik" z zaznavnim prepleton glasovno-oblikovnih prvin krajevne govorice. V vsebinskem pogledu se besedila (molitveni, zagovorni, zarotitveni obrazci) skoraj povsem ujemajo z bukovniškim Colemone-Shegnom, le da so v Filipovi jezikovni ubeseditvi izločene vse tipične, njegovemu govornemu okolju nerazumljive rožanske jezikovne značilnosti predloge. "Zdravilske bukve" so krajevnemu govoru v jezikovnem pogledu bližje.
Keywords: bukovništvo; Kolomonov žegn; laško narečje; ljudska verovanja; rokopisi; Slovene; Slovene dialects; slovenska narečja; slovenščina; zdravilne rastline; Zdravilske bukve