Razvojno analitični pogled na narcisizem - Matjan, Polona (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2009)
Narcisistična patologija je povezana s patologijo selfa. Pričujoči članek napravi pregled definicj razvojno analitičnih teroij in se ustavi pri Kohutu, Kernbergu, Mastersonu, Auerbachu in Mollonu. Pove, kaj je self in ga opredeli kot strukturo, ki ima svojo razvojno linijo. Narcisizem je osebnostna motnja, ki ima korenine tako v predojdipskih fazah razvoja, predvsem v obdobju prakticiranja in v obdobju približevanja kot tudi v ojdipski fazi. Po najnovejših raziskavah je prav ojdipska situacija ter odnosmed materjo, očetom otroka (ali moškim partnerjem) in otrokom tisti, ki otrokov patološki narcisizem najbolj podpira. Matere, ki ne verjamejo v zadovoljujoč odnos z moškim, otroka zadržujejo v diadni poziciji in onemogočijo razvoj otrokove identitete.
Keywords: grandiozni self; self; omnipotentnost; narcisizem; separacija; individualizacija; psihoanaliza