Vpliv inercijske vadbe moči na gibalno učinkovitost starostnic - Spudić, Darjan (Šport (Ljubljana), 2017)
Z ustrezno vadbo moči lahko starostniki ne le upočasnijo ali preprečijo sarkopenijo in zmanjšanje moči, temveč celo povečajo mišično maso ter posledično največjo in eksplozivno moč. Učinki vadbe moči vplivajo na ohranjanje oziroma izboljšanje gibalnih in funkcionalnih sposobnosti starostnikov in s tem na samostojnost ter uspešno staranje. Inercijska vadba, ki temelji na izkoriščanju vrtilne količine valjaste uteži, daje možnost učinkovite vadbe moči za starostnike. Rotacijska energija vrteče se uteži v ekscentričnem delu kontrakcije privede do razvoja višjih sil kot v koncentričnem delu kontrakcije, kar predstavlja bistven koncept inercijske vadbe, poimenovan tudi ekscentrična preobremenitev. Namen raziskave je bil ugotoviti praktično-uporabno vrednost in preveriti dejanske učinke programa vadbe na inercijski napravi za izvajanje počepa na gibalne in funkcionalne sposobnosti starostnic. Primerjali smo učinke tradicionalne vadbe z utežjo z ročajem (kettlebellom) in učinke vadbe na skonstruirani inercijski napravi za izvajanje počepa v primerjavi s kontrolno skupino in ugotovili podobno učinkovitost obeh vadbenih metod na moč iztegovalk nog, izmerjenih s testom vstajanje s stola, pri čemer smo nekoliko boljše učinke vadbe v 8-tedenskem programu ugotovili pri inercijski vadbi. Ugotovili smo tudi, da z obema vadbenima intervencijama nismo statistično pomembno vplivali na rezultate testov funkcionalni doseg naprej, vstani in pojdi ter 6-minutni test hoje.
Keywords: elderly; inercija; inertia; jo-jo; moč; resistance; sarcopenia; sarkopenija; Sit to Stand; sport; starostnik; šport; vstajanje s stola; Yo-Yo