Kako oblikovati organizacijski model športnih dejavnosti na UL za prihodnje generacije študentov - Filipič-Jeras, Ksenija (Šport (Ljubljana), 2019)
Poizkusi, kako z uvedbo bolonjskih študijskih programov prenoviti in uskladiti stare programe redne športne vzgoje in obštudijsko športno dejavnost, niso prinesli želenih rezultatov ne na Univerzi v Ljubljani ne v širšem slovenskem univerzitetnem prostoru. Univerzitetni šport na UL danes predstavljajo obvezni in neobvezni redni programi športne vzgoje, splošni izbirni ECTS predmeti v prvo- in drugostopenjskih študijskih programih članic UL, dejavnosti Centra za obštudijske dejavnosti Univerze v Ljubljani in tekmovalni šport, ki ga vodi Športna zveza Univerze v Ljubljani. Delež redno športno aktivnih študentov je na bistveno nižjem nivoju, kot bi lahko bil glede na to, da vse od leta 2005 na UL vzporedno delujeta dva sistema. Potrebovali bi enotne temelje za vse članice UL z določenimi minimalnimi standardi - tudi v širšem slovenskem univerzitetnem prostoru - s ciljem, da se ponovno približamo vsaj 50 % redno športno aktivnih študentov na UL.
Keywords: ECTS course; ECTS predmet; extra-curricular activity; obštudijske dejavnosti; organizacijski modeli; organizational models; regular sports education; students; športna vzgoja; študenti; študijski programi; University of Ljubljana; university sport; Univerza v Ljubljani; univerzitetni šport