Zero-oneness of the world - Radin-Sabadoš, Mirna (ELOPE (Ljubljana), 2011)
V svojem zgodnjem romanu Ratner's Star (1976), ki odkrito obravnava svet kot zaporedje ničel in enic, DeLillo prvič izpostavi zamisel,da je ustvarjanje realnosti matematične narave. "Ničelnost" sveta kakih trideset let pozneje, čeravno ne tako pogosta misel v književnosti, je vsepovsod prisotna v likovni umetnosti, filmu in arhitekturi, medtem pa tvori binarni sistem podlago za našo digitalno okrepljeno realnost. Članek proučuje DeLillove romane ob prelomu tisočletja in skuša odkriti modele avtorjevega prostorsko-časovnega kontinuuma fikcijske realnosti; s posebnim ozirom na roman Ratner's Star, ki pomeni literarno raziskavo tridimenzionalnega prostora, in Body Artist, ki odkriva četrto dimenzijo - čas, se članek nadeja vpogleda v "skupno vsoto vseh podatkov" kot edinega oprijemljivega tkiva DeLillove realnosti.
Keywords: American literature; ameriška književnost; literarne študije; prostor in čas v fikciji; space and time in fiction