Turnerjeva študijska leta - Šumrada, Janez (Studia Historica Slovenica, 2001)
Razprava obravnava študijska leta Pavla Turnerja od njegove mature (1865) do konca podoktorskega študija leta 1874. Čeprav je bil med 1865-1868 formalno vpisan na klasično filologijo na dunajski univerzi, predavanj tam ni poslušal in ni opravil niti enega izpita, saj je bil v resnici od jeseni 1865 do pomladi 1869 v Veliki Britaniji, sprva v mestu Kingston-upon-Hull, zatem pa v Londonu. Aprila 1896 se je vrnil na Dunaj in vpisal pravo (1868-1873), da bi se kasneje potegoval za mesto univerzitetnega docenta narodnega gospodarstva na novonastali univerzi v Zagrebu, ka so mu ponudili nekateri vidni Hrvati. Junija 1873 se je imatrikuliral na novi Reichsuniversität v Strassburgu in decembra 1873 doktoriral z inavguralno disertacijo z naslovom "Eine vergleichende Darstellung des germanischen und slawischen Familienrechtes" (deloma objavljena kot "Slawisches Familienrecht", Strassburg, Trübner, 1874). Takoj po zagovoru doktorata se je Turner napotil v Pariz, kjer je do septembra 1874 študiral pri tedaj pomembnih francoskih ekonomistih M. Chevalierju, C.-J. Garmierju in M. Blocku
Keywords: biografije; izobraženci; slovenska inteligenca; Turner, Pavel; znameniti Slovenci