Za koliko slovenščin(e) je prostora v naši šoli? - Knez, Mihaela (Jezik in slovstvo, 2012)
Izobraževanje je ključnega pomena za proces vključevanja otrok priseljencev v novo okolje, znanje jezika novega okolja pa pogoj, brez katerega se izobraževanje ne izteče uspešno. Jezik seveda še zdaleč ni edini dejavnik, ki pripomore k hitrejšemu vključevanju in uspešnejšemu šolanju, dejstvo pa je, da dosegajo učenci priseljenci v tistih državah, ki učenju novega jezika posvečajo večjo pozornost, boljše rezultate. V prispevku bomo spregovorili o vlogi slovenščine pri šolanju učencev priseljencev, omejili pa smo se na prvo generacijo priseljencev.
Keywords: Slovene; slovenski jezik; slovenščina kot drugi/tuji jezik; sporazumevanje; sociolinguistics; sociolingvistika; jezikovna politika; priseljenci; Slovenia; Slovenija