Interpolimerni kompleksi - Pavli, Matej (Farmacevtski vestnik, 2008)
Razvoj novih pomožnih snovi poteka sočasno z razvojem novih učinkovin. Namen razvoja novih pomožnih snovi je doseganje želenih lastnosti farmacevtskih oblik, kot so: nadzorovano sproščanje, izboljšanje biološke uporabnosti, poveoeana stabilnost idr. Primer novih pomožnih snovi so interpolimerni kompleksi (IPC), ki lahko izkazujejo povsem drugačne lastnosti od posameznih izhodiščnih polimerov. Na nastanek in lastnosti IPC imajo ključen vpliv parametri izdelave. V članku poleg ključnih parametrov izdelave obravnavamo tudi nekaj konkretnih primerov uporabe IPC v farmacevtski tehnologiji. Nakazane so tudi možnosti uporabe računalniških modelov za načrtovanje optimalnih pogojev za nastanek IPC. Zaključimo lahko,da so raziskave vpliva in uporabnosti IPC pri oblikovanju farmacevtskih oblik danes v farmacevtski tehnologiji zelo aktualne.
Keywords: farmacevtske oblike; kompleksi; lastnosti; polimeri