Razširjenost plazilcev v Sloveniji - Krofel, Miha (Natura Sloveniae, 2009)
V prispevku podajamo pregled podatkov o razširjenosti plazilcev v Sloveniji, zbranih do aprila leta 2009. Podatki so predstavljeni na mreži UTM-kvadratov 10x10 km in razdeljeni glede na čas najdbe na obdobje pred letom 1996 in obdobje od 1996 do 2009. S tem prispevkom želimo postaviti osnovo za nadaljnje zbiranje podatkov na terenu in opozoriti na območja s pomanjkljivimi podatki. Pri nekaterih vrstah se je poznavanje njihove razširjenosti v zadnjih 13 letih precej izboljšalo (npr. Podarcis muralis, Vipera aspis, Zamenis longissimus, Anguis fragilis, Natrix natrix, N. tessellata in Lacerta viridis / bilineata). Pri nekaterih alohtonih vrstah (npr. Trachemys scripta in Testudo hermanni) je povečanje števila UTM-kvadratov z zabele enim pojavljanjem po letu 1995 najverjetneje posledica njihovega vnašanja v naravo s strani človeka. V povprečju se je število UTM-kvadratov z zabeleženim pojavljanjem posamezne avtohtone vrste po letu 1995 povečalo za 12%. Nekaterih vrst na mnogih območjih po letu 1995 nismo več našli (npr. Podarcis melisellensis, Vipera ammodytes, V. berus, Emys orbicularis in Lacerta agilis), kar nakazuje na možnost lokalnih izumrtij. V prihodnje bi bilo zaželeno zagotoviti stalen monitoring, s katerim bi lahko zanesljiveje beležili trende v populacijah posameznih vrst.
Keywords: plazilci; reptile; Slovenia; Slovenija