Three brief studies: slovene and albanian - Hamp, Eric P. (Linguistica (Ljubljana), 2004)
I. Avtor izvaja slovensko enájst iz *ná(d)es(ę)t in predpostavlja izbris števnika '1' že v indoevropskem prajeziku (izpičano tudi v starolitovskem liekas) in poznejšo "normalizacijo" z dodatkom e(n)-. II. Albansko kërcas in kërcej. Avtor vidi kot Orël v albanskem kërcas 'vpiti, razlegati se' zgodnji prevzetek iz slovanščine. V zlitniku c vidi mlad razvoj starejšega s v položaju za r in l. Tako bi 3.edn. kërcet izhajala iz *kČerset, to pa iz *kriśat- < *krićat-, kjer slednje popolnoma ustreza osnovi v slovanskem *kriča-ti. Stari pomen 'vpiti' te slovanske osnove je ohranjen v slovenščini kot obrobnem arealu. Avtor izvaja kapërcej 'preskočiti' iz *kë-epër-cej, kjer je *kë- predpona, često za dovršnost (germansko ga-), épër pa pomeni 'zgoraj'.Rekonstruirano besedo dalje izvaja s haplologijo iz *kë-epër-kërcenj,kjer kërcenj pomani 'skakati' (ne tudi 'plesati') in je mordapovezano s kërc 'štor'. III. Cesta in preživetje jezika. Avtor razmišlja o možnem keltskem viru krajevnega imena Cesta.
Keywords: albanščina; etimologija; etymology; primerjalno jezikoslovje; Slovene; slovenščina