Slovene nominal diminutives and their English equivalents - Sicherl, Eva (ELOPE (Ljubljana), 2012)
Protistavna analiza samostalniških manjšalnic v slovenščini in angleščini jasno kaže, da sta tvorba in raba manjšalnic v slovenščini vezani na oblikoslovne značilnosti samostalnikov in posledično njihove morfološko-leksemske lastnosti, medtem ko ostaja težišče manjšalniške tvorbe in rabe v angleščini vezano na skladnjo oziroma skladenjsko-pomensko rabo določenega leksema. V vseh jezikih je manjšalnost ena osnovnih pomenotvornih prvin, ki jo lahko izražamo predvsem morfološko, kot na primer v slovenščini, ali predvsem skladenjsko, kot na primer v angleščini. Kot pomenotvorna prvina manjšalnost pomembno vpliva tudi na razvoj terminologije - v tem primeru se manjšalnica kot jezikovna metafora pomensko osamosvoji in postane strokovni termin.
Keywords: besedotvorje; denotacija; konotacija; samostalniške manjšalnice; skladnja; syntax; word formation