Radikalni konstruktivizem in sistemska teorija kot teoretična temelja empirične literarne znanosti - Dović, Marijan (Primerjalna književnost, 2002)
V prispevku obravnavam širše teoretično ozadje, na podlagi katerega je empirična literarna znanost (ELZ) razvila specifičen koncept literarnega sistema in teoretično-metodološki aparat. Gre za radikalni konstruktivizem kot novo epistemološko in spoznavno paradigmo ter za sistemsko teorijo, ki ponuja okvir za razlago literarnega sistema in njegove umeščenosti v sodobno družbo.
Keywords: literary science; literarna veda; metodologija; literarni sistemi; radikalni konstruktivizem; sistemska teorija