Managerske napovedi in dejanski učinki pandemije covid-19 na slovenska podjetja - Bešter, Janez (Teorija in praksa, 2023)
Napovedovanje poslovnih rezultatov podjetij je zahtevno že v običajnih razmerah poslovanja, povečana kompleksnost in vsestranska negotovost, ki jo je prinesla pandemija COVID-19, pa sta to nalogo managerjev dodatno otežili. V članku primerjamo napovedi managerjev 154 slovenskih podjetij, ki smo jih anketirali spomladi 2020 ob zaključku prvega vala epidemije, z dejanskimi poslovnimi rezultati teh podjetij v letih 2019, 2020 in 2021. Ugotavljamo, da med poslovnimi rezultati podjetij v letu pred pandemijo ter anketnimi napovedmi managerjev ni statistično značilnih povezav, da pa so bili managerji uspešni v napovedovanju učinkov pandemije na njihove poslovne rezultate v letih 2020 in 2021.
Keywords: companies; Covid-19; effects; finance; indicators; indikatorji; management; napovedi; Napovedovanje; pandemic; pandemija; podjetja; Poslovni uspeh; predictions; učinek