If the Vinča script once really existed who could have written or read it? - Starović, Andrej (Documenta Praehistorica, 2005)
Članek preučuje možen pomen ter socialno funkcijo znakov in simbolov iz Vinče in njihovo uporabo v neolitskih skupnostih na območju Donave. Veliko raziskovalcev se je trudilo odgovoriti na dve poglavitni vprašanji o pomenu teh znakov: ali tvorijo sistem in (če ga) ali lahko takšen sistem interpretiramo kot prazgodovinsko pisavo? Nov pristop k problemu, osnovan na arheološki rekonstrukciji osnovne funkcije keramičnih predmetov z znaki, ponuja močan dokaz, da so znake veliko pogosteje uporabljali v kontekstu običajnega, posvetnega življenja, kot pa v ritualnih in obrednih kontekstih. Pomemben niz podatkov omogoča domnevo, da so skoraj v vsakem gospodinjstvu nastopali predmeti z znaki ter da je veliko znakov in skupin znakov poenotenih, kot pri organizirani pisavi. Posledično je tak kompleksen sistem označevanja, lahko oblika pisane komunikacije v celotni skupnosti, ki je sestavljala kulturo Vinča.
Keywords: arheološke najdbe; neolitik; eneolitik; znaki; simboli; symbol; pisave