Tumorji ledvic - Kisner, Karel (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Predstavljamo epidemiološke značilnosti ledvičnih tumorjev, simptome, diagnostične metode in načine zdravljenja. Analiziramo zdravljenje bolnikov z ledvičnimi tumorji na oddelku za urologijo v Mariboru v letih 1997 do 2001. Metode. Retrospektivno smo analizirali medicinsko dokumentacijo 131 bolnikov z ledvičnimi tumorji, ki so se zdravili v petletnem obdobju. Pregledali smo histološke diagnoze, starost in operativni pristop. Rezultati. Med 131 operiranimi bolniki je bilo 46% moških in 54% žensk. Povprečna starost bolnikov je bila 66 let. V 95% je bil histološko potrjen svetlocelični karcinom ledvice. V dveh tretjinah primerov smo ledvico odstranili s translumbalnim pristopom, v eni tretjini transabdominalno. Dvakrat je bila operacija opravljena s torakoabdominalnim pristopom. Pri šestih bolnikih je bila opravljena parcialna nefrektomija ali izluščenje tumorja. Pri šestih bolnikih za rakom votlega sistema ledvice je bila narejena nefroureterektomija. Zaključki. Število bolnikov z ledvičnimi tumorjiv zadnjih 50 letih raste tudi pri nas. Dejavniki tveganja niso poznani. Večino ledvičnih tumorjev po uvedbi ultrazvočne diagnostike odkrijemo slučajno, ko je preiskava opravljena v okviru diagnostičnega postopka zaradi določenih težav bolnika. Pravočasna operacija edina omogoča bolniku ozdravitev ali dolgo preživetje.
Keywords: Adenocarcinoma; Adenokarcinom; Diagnostic techniques and procedures; Diagnostične metode in postopki; Kidney neoplasms; Ledvice, novotvorbe; Urologic surgical procedures; Urološki kirurški postopki