Vpliv slikovnih gradiv kot učnih pripomočkov na porabo energije predšolskih otrok pri organizirani športni vadbi - Bedenk, Jan (Šport (Ljubljana), 2019)
Namen raziskave je bil ugotoviti razlike v porabi energije in številu opravljenih korakov pri organizirani športni dejavnosti predšolskih otrok ob uporabi slik kot učnih pripomočkov in brez njih. Za pridobivanje podatkov smo si pomagali z merilniki porabe energije BodyMedia Core SenseWear. V vzorec je bilo vključenih 20 otrok, od tega 10 otrok, starosti od 2. do 4. leta in 10 otrok od 4. do 6. leta. Podatki so bili obdelani s pomočjo statističnega programa SPSS; hipoteze smo preverjali s t-testom. Rezultati so pokazali, da sta pri predšolskih otrocih skupna in aktivna poraba energije na vadbi ob prisotnosti slikovnih gradiv statistično značilno večji kot pri vadbi brez njih. Prav tako so otroci na vadbi ob prisotnosti slikovnih gradiv izvedli bistveno večje število korakov. 4- do 6-letni otroci so porabili statistično značilno več skupne energije na vadbah s slikovnimi gradivi in brez njih kot 2- do 4-letni otroci. Aktivne energije so starejši otroci porabili bistveno več le na vadbi ob prisotnosti slikovnih gradiv, medtem ko do statistično značilnih razlik ni prišlo pri aktivni porabi energije na vadbi brez slikovnih gradiv kot tudi pri številu korakov na obeh vadbah. Raziskava je pokazala, da lahko uporaba slikovnih gradiv kot učnih pripomočkov poveča porabo energije pri predšolskih otrocih na organizirani športni vadbi.
Keywords: energy expenditure; gibalna dejavnost; intensity of physical activity; intenzivnost gibalne dejavnosti; poraba energije; predšolski otroci; preschool children; slikovna gradiva; sport; šport; teaching aids; učni pripomočki; visual aids