Promoting human rights and democratic transition in Africa - Sepp, Dieter (Javnost (Ljubljana), 2000)
Neposredno in odkrito zunanje ekonomsko in diplomatsko vmešavanje v notranjo politiko v okviru razvoja sodelovanja je relativno nov pojav iz zgodnjih devetdesetih let. Njegove korenine segajo v ekonomsko pogojevanje, splošno znano na eni strani kot strukturno prilagajanje, na drugi strani pa kot žametna revolucija v Srednji-Vzhodni Evropi. Politično pogojevanje predstavlja radikalni prelom z enim izmed stebrov povojne mednarodne ureditve -- z načelom nevmešavanja. Na normativni ravni je torej treba skrbno pretehtati odnos med državno suverenostjo in varovanjem človekovih pravic v demokraciji. Sicer je mogoče dokazovati upravičenost vmešavanja, toda hkrati je ob upoštevanju rezultatov političnega in gospodarskega pogojevanja v preteklosti treba tudi priznati, da je uspeh dokaj omejen. Za politično pogojevanje bi lahko tudi rekli, da bi morali zagovorniki demokracije skrbno pretehtati, ali ni v nekaterih primerih manj vmešavanja bolj učinkovita pot.
Keywords: Africa; Afrika; tranzicija; human rights; človekove pravice; demokratizacija; democracy; demokracija; samostojnost; suverenost