Spremenjeni vlogi knjižničarja in uporabnika v medknjižnični izposoji - Močnik, Vida (Knjižnica, 1997)
Naraščajoče število elektronsko shranjenih in dostopnih informacij vpliva na spremenjeno organizacijo in metode dela v medknjižnični izposoji - zlasti univerzitetnih knjižnic, ki nudijo podporo študiju na univerzah - ter vedno bolj tudi samoučenju in študiju na daljavo. Prispevk se osredotoča na modele naročanja in posredovanja dokumentov, pozornost je posvečena ponudbi in pridobivanju dokumentov ter s tem v zvezi opredeljuje nastali novi vlogi uporabnika in knjižničarja v medknjižnični izposoji. Zaradi sprejete zakonodaje - o avtorskih in sorodnih pravicah - je obravnavan nov odnos med knjižnicami, založniki in avtorji. Omenjen je tudi pomen strokovnih združenj za delo knjižničarja v medknjižnični izposoji.
Keywords: Medbibliotečna izposoja; Elektronske publikacije; knjižnice; informacijska tehnologija; information technology; avtorsko pravo; uporabniki