Vračanje na delo po nezgodni možganski poškodbi pri bolnikih po zaključeni rehabilitaciji - Grabljevec, Klemen (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Izhodišča: Večina bolnikov po blagi poškodbi možganov (pretresu) kmalu okreva do popolnosti in se v celoti vrne na predpoškodbeno raven aktivnosti; le manjšina bolnikov trpi zaradi kroničnih post-komocijskih simptomov, ki so najbolj izraženi na kognitivno-vedenjskem področju. Pri veliki večini bolnikov po zmerni in težki poškodbi možganov so prisotne trajne posledice okvare možganov, ki pomembno vplivajo na zmanjšano sposobnost skrbi zase, mobilnost in zato pri vključevanju v družbo ter na delo. Dostopne študije ugotavljajo stopnjo vračanja na delo po možganski poškodbi od 0 % do 84 %, saj so bile vključene skupine bolnikov z različno resnostjo poškodbe možganov. Z našo raziskavo smo želeli ugotoviti delež bolnikov, ki so se po zaključeni celostni rehabilitaciji vrnili na delovno mesto. V prispevku so opisani glavni zaviralni dejavniki pri vračanju na delo, rezultati dostopnih študij in tudi rezultati slovenske pilotne raziskave o vračanju bolnikov na delo po možganski poškodbi. Metode: V retrospektivni raziskavi smo poslali anketni vprašalnik 108 bolnikom, ki so bili hospitalizirani na oddelku za rehabilitacijo bolnikov po možganski poškodbi URI % Soča v letih 2008 % 2010 zaradi posledic blage, zmerne in hude možganske poškodbe (Glasgowska lestvice kome 3 - 15). Vse anketirane osebe so bile v času pred nezgodno možgansko poškodbo zaposlene. Izpolnjen anketni vprašalnik smo prejeli od 78 oseb in pri vseh določili obseg in obliko zaposlitve po zaključeni rehabilitaciji. Rezultati: Štiriintridesetim osebam (44 %) je bila po zaključeni rehabilitaciji na invalidski komisiji (IK) dodeljena I. kategorija in so invalidsko upokojeni. Od preostalih oseb v raziskavi jih je bilo 22 (28 %) še vedno zaposlenih, 18 (23 %) oseb pa je bilo po zaključeni rehabilitaciji brezposelnih. Štiri (5 %) osebe so se starostno upokojile.
Keywords: Brain Injuries, Traumatic; možganske poškodbe; poklicna rehabilitacija; Rehabilitation, Vocational; return to work; traumatic brain injury; vocational rehabilitation; vračanje na delo