Režimi iznosov nitratnega dušika (NO3-n) na podlagi meritev s kratkim časovnim korakom na porečju vodotoka Kuzlovec - Sapač, Klaudija (Acta hydrotechnica, 2021)
V prispevku je predstavljena določitev režimov iznosa nitratnega dušika (NO3-N) s porečja vodotoka Kuzlovec med padavinskimi dogodki z različnimi metodami: razmerjem koeficientov variacije koncentracije NO3-N in pretoka (CVC/CVQ), naklonom premice skozi točke logaritmov pretoka in koncentracij (b), obeh omenjenih kazalnikov hkrati ter relativne spremembe koncentracije NO3-N med dogodkom (Crs). Količine NO3-N med padavinskimi dogodki namreč po predhodnih ocenah predstavljajo kar 30 % celotne iznesene količine NO3-N s porečja, časovno pa padavinski dogodki predstavljajo zgolj 10 % časa. Režime smo opredelili kot kemostatične (koncentracija se s pretokom ne spreminja) in kemodinamične (koncentracija se s pretokom spreminja), slednje pa dodatno še na režim spiranja in redčenja. V analizo je bilo vključenih 43 padavinskih dogodkov iz obdobja april 2018%april 2020, za katere smo razpolagali z 20-minutnimi podatki meritev koncentracije in pretoka. Vsi kazalniki so pokazali, da se porečje z vidika iznosa NO3-N glede na spremembo pretoka različno odzove in da je pretežen kemodinamični odziv s pogostejšo prisotnostjo spiranja. Morebitno povezanost raznolikosti režimov z obdobjem leta smo preverili z neparametričnim statističnim Wilcoxonovim testom. Za nobenega od kazalnikov nismo ugotovili statistično značilne razlike med sezonama, smo pa s podrobnejšo analizo kazalnika CVC/CVQ ugotovili, da je zelo verjetno povezan s sezonsko spremenljivostjo lastnosti padavin in posledično hidroloških razmer. V prihodnje bi bilo zato smiselno v raziskavo dodatno vključiti tudi spremenljivke, s katerimi opišemo lastnosti padavin in hidroloških razmer na porečju.
Keywords: concentration discharge relationship; export regime; hidrologija; hydrology; nitrate nitrogen (NO3-N); nitratni dušik (NO3-N); razmerje koncentracija-pretok; režim iznosa; Wilcoxon test; Wilcoxonov test