Tito's and Dolanc's 1972 "Letter" and the dissolution of Yugoslavia - Flere, Sergej (Studia Historica Slovenica, 2010)
Leta 1972 je nesporni in karizmatični vodja Komunistične partije jugoslavije in jugoslovanske države posegel v njeno delovanje s "pismom", ki ga je naslovil na člane Partije. Temu je sledila vrsta čistk med komunističnimi voditelji. Kampanja je bila naperjena proti "liberalizmu" in odklonom od partijske politike, z namenom, da se zatre argumentirana politična diskusija, in je še povečala vprašanje, kaj je dovoljeno in kaj je dejansko partijska linija. To zatiranje je nadalje oslabilo politične razprave v jugoslovanskem prostoru in tako tlakovalo pot narodno-nacionalističnim hujskanjem in gibanjem, kar je v naslednjih letih pripeljalo do razkroja jugoslavije. Intervencijsko "pismo" je v nadaljevanju povzročilo popolno izroditev političnega sistema, Tito pa je z njim nehote prispeval k razpadu jugoslavije.
Keywords: 1972-...; Broz, Josip; Dolanc, Stane; Jugoslavija; komunistična partija; politične razmere