Sigmoid diverticulitis - Niyyati, Mahtab (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Eden od vzrokov akutnega abdomna je diverticulitis, ki ga je včasihtežko prepoznati. Prikaz primera. Predstavljamo primer bolnice z akutnimabdomnom. Ultrazvočna preiskava je pokazala mase z notranjimi odboji, ki so se širili k sigmoidnemu delu debelega črevesa. Sumili smo, da ima bolnica diverticulitis. Kasneje smo diagnozo potrdili s CT preiskavo. Zaključki. Opisan primer poudarja pomembnost ultrazvočne preiskave, ki predstavlja začetno metodo pri ugotavljanju črevesne patologije.
Keywords: akutni abdomen; Colonoscopy; črevesje; debelo črevo; Diagnosis; diagnostika; Diverticulitis, colonic; Diverticulosis, colonic; Middle age; Radiography; radiološka diagnostika; Sigmoid diseases; Tomography, x-ray computed; Ultrasonography