On the fatigue of steel catenary risers - Chibueze, Nnamdi Onochie (Strojniški vestnik, 2016)
Obstoječa črpališča se počasi praznijo in iskanje nafte ter plina se zato seli v globoke vode in v zahtevnejša okolja. Vse večje potrebe po energiji tudi spodbujajo razvoj naprednejših tehnologij. Jeklene viseče dvižne cevi (SCR) so se uveljavile kot rešitev za globoka in ultragloboka črpališča predvsem zaradi svoje ekonomičnosti, obstojnosti proti tlaku, tehnično preproste montaže in možnosti priključitve na različne gostiteljske ploščadi. Zato obstaja potreba po raziskavah utrujenostne trajnostne dobe SCR v Gvinejskem zalivu, kjer uvajajo te cevi na osnovi zbranih podatkov iz Severnega morja in iz Mehiškega zaliva. Jeklene viseče povezovalne cevi so občutljive na dinamiko gostiteljske ploščadi in so podvržene utrujanju. Uporaba SCR pri polpotopljivih ploščadih v globokih vodah prinaša posebne konstrukcijske izzive zaradi velikih amplitud gibanja ploščadi pod vplivom valov in velikih odmikov ploščadi, ki jih povzročajo vibracije zaradi vrtincev (VIV), gibanja zaradi vrtincev (VIM), veter in počasni tokovi. Močno zibanje ploščadi tako povzroča uklon in utrujanje v območju stika dvižne cevi z morskim dnom (TDP). Pri načrtovanju SCR je izjemno pomembna izbira ustreznega spektra valovanja.
Keywords: Gvinejski zaliv; jeklene viseče dvižne cevi; JONSWAP; Ochi-Hubble; točka stika z morskim dnom; utrujanje