Pomen trdih zaščitnih prevlek za zaščito orodij v avtomobilski industriji - Panjan, Peter (Vakuumist, 2003)
V zadnjih letih so bile razvite nove vrste jeklene pločevine, ki imajo veliko natezno trdnost (nrp. dualphase steel, TRIP-steel, complex phase steel ali martensite steel). Uporaba takšne pločevine v avtomobilski industriji prinaša vrsto prednosti, saj dosežemo enako trdnost izdelka pri precej manjši debelini pločevine. To pa pomeni ne samo manjšo porabo materiala, ampak tudi precejšnje zmanjšanje mase izdelka v primerjavi s tistim, ki ga naredimo iz konvencionalne pločevine. Seveda pa so za preoblikovanje takšne pločevine potrebni veliko večji tlaki, ki predstavljajo večjo obremenitev za orodje. Za zaščito orodij potrebujemo zato čim bolj trde in žilave trde prevleke. Pri preoblikovanju pa je zelo ugodno, da je koeficient trenja čim manjši.
Keywords: orodja; trde prevleke; zaščita