Past participles in reduced relatives - Marvin, Tatjana (Linguistica (Ljubljana), 2003)
Članek obravnava skladenjske in pomenske lastnost preteklega deležnika v deležniških polstavkih. Podana je primerjava preteklih deležnikov v deležniških polstavkih v bolgarščini, angleščini, italijanščini, slovenščini ter španščini glede na vrsto glagola, ki nastopa v deležniški obliki. Domnevnoista površinska oblika se v naštetih jezikih pojavlja z različnimi vrstami glagolov. V Bolgarščini je v deležniških polstavkih sprejemljiv pretekli deležnik vseh vrst glagolov, v ostalih štirih jezikih pa samo deležnik netožilniških glagolov. Članek razlaga naštete razlike s sklicevanjemna različne skladenjske zgradbe in različne pomenske lastnosti oblike "pretekli deležnik" v teh jezikih.
Keywords: deležnik; polstavki; sintaksa