Definiteness strategies and word order in existential-locatives and locatives in Late and Vulgar Latin - Cabrillana, Concepción (Linguistica (Ljubljana), 2007)
V članku se preučujeta parametra, ki sta v pozni latinščini začenjala doživljati bistvene spremembe: izražanje določnosti in proces ustalitve besednega reda, ki je drugačen, kot je bil prej. Oba pojava se skušata obravnavati povezano. Namen takega načina dela je ugotoviti, ali ni morda v razvoju, v katerem so stavčni skladniki prešli iz prostega besednega reda v nespremenljivega, eden izmed temeljnih dejavnikov ravno nastanek člena. V raziskavi se preverja, kako poteka več procesov, ki se v jeziku uporabljajo za zaznamovanje določnosti; med njimi so posebne pozornosti deležni "demonstrativi". Poleg tega se raziskuje besedni red temeljnih skladnikov, ki sestavljajo lokativne zveze, s ciljem zagotoviti ustrezne odnose med analiziranimi parametri. Vprašanje se obravnava tudi z diahronega vidika, pri čemer služijo za vzorec izbrana poglavja iz Livija, Orozija in delo Peregrinatio Egeriae. Na podlagi diahrone obravnave moremo ugotoviti, da se ustalitev besednega reda ter pojav in razvoj člena nista izkazala za pojava, ki bi bila nujno soodvisna, čeprav v nekaterih primerih ne moremo izključiti možnosti njune medsebojne povezanosti.
Keywords: besedni red; določnost; Latin; latinščina; skladnja; syntax; vulgarna latinščina