The integration of blockchain technology and internet of things in realising sustainable agro food supply chains - Moyo, Judith (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2025)
Po napovedih bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 doseglo 9 milijard, kar je 34 % več kot zdaj, prav tako pa se bo povečalo tudi povpraševanje po kmetijskih živilih. Raziskave so pokazale, da se povpraševanje po soji povečuje zaradi njenega prispevka v kuhinjskem olju, krmi za živino in drugih stranskih proizvodih. Povprečna nacionalna proizvodnja soje v Zimbabveju zadostuje le za 30 % nacionalnega povpraševanja, ki se dopolnjuje z uvozom iz Južne Afrike, Zambije in Malavija. Omejitve pri zbiranju, shranjevanju, varovanju in izmenjavi informacij, okoljske spremembe in povečanje vhodnih cen so postali ključni dejavniki za neuspeh sistemov oskrbe s sojo. Cilj te študije je raziskati strategije, ki jih lahko sprejmejo mali in srednji pridelovalci soje, da bi dosegli trajnost v svojih oskrbovalnih verigah in zagotovili varnost preskrbe s hrano v provinci Mashonaland Central v Zimbabveju. Ta študija zato predlaga integracijo tehnologije BlockChain (BCT) in interneta stvari (IoT) za izboljšanje trajnosti v sistemih oskrbovalne verige soje v Zimbabveju. Raziskovalci so sprejeli pragmatični raziskovalni pristop, ki temelji nakvantitativnih in kvalitativnih podatkih, saj kvantitativni podatki sami po sebi ne zadostujejo za odgovor na raziskovalna vprašanja. Kvantitativni podatki so bili analizirani z uporabo programa STATA 15, za analizo kvalitativnih podatkov pa je bila uporabljena različica 16 programa NVivo. Na podlagi Krejcieja in Morgana (1970) je bila naključno izbrana vzorčna skupina 375 kmetov, ki so izpolnili vprašalnike. Šest (6) uradnikov AGRITEX in dva (2) agronoma so bili namensko izbrani iz šestih (6) okrožij province Mashonaland Central in so bili intervjuvani. Rezultati raziskave so pokazali, da je uporaba tehnologij umetne inteligence (AI) v oskrbovanih verigah soje v provinci Mashonaland Central minimalna, kar je upočasnilo izboljšave v proizvodnji in trajnosti kmetijskih oskrbovalnih verig. Študija priporoča integracijo tehnologij blockchain in IoT za izboljšanje trajnosti proizvodnje soje v Zimbabveju.
Keywords: agro food; block chain technologies; dobavna veriga; IoT technologies; kmetijsko-živilski sektor; supply chain; tehnologije IoT; tehnologije verižnih blokov