Književnost pri pouku latinščine v osnovni šoli - Žmavc, Janja (Keria (Ljubljana), 2004)
Prispevek se ukvarja z vprašanjem, kako obravnavati literarne vsebine iz antične književnosti pri pouku latinščine na osnovni šoli. Temeljno izhodišče referata je, da je tudi na osnovnošolski stopnji pouka latinščine potrebno obravnavati literarne vsebine, ki so ustrezno prilagojene osebnemu razvoju učencev. Pri tem si avtorica zastavlja vprašanje, ali je recepcija antične književnosti v osnovni šoli mogoča, v kolikšni meri in kakšna je pri tem vloga učitelja. V drugem delu referata je prikazana okvirna opredelitev literarnih vsebin pri pouku latinščine, kaj naj le-ta vsebuje in kakšni naj bodo njegovi cilji, predstavljenih pa je tudi nekaj primerov pedagoške prakse pri pouku književnosti.
Keywords: antična književnost; didaktika; jezikovni pouk; književnost; latinščina; osnovne šole