Modulation of radiotherapy- and chemotherapy-induced normal tissue response as prophylaxis of their side effects - Plevová, Pavlína (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
lzhodišča. Ionizirajoče sevanje in citostatske učinkovine, ki jih uporabljamo pri zdravljenju raka, povzročajo imunski odgovor normalnega tkiva. Ta imunski odgovor je uravnavan s citokini in adhezijskimi molekulami in če vplivamo na njih, lahko zmanjšamo stranske učinke zdravljenja. V članku podajamo pregled objavljenih podatkov o tej tematiki. Zaključki. Načini, s katerimi lahko vplivamo na imunski odgovor tkiva, da bi omejili stranske učinke kemoterapije in radioterpije, so si nasprotni. Nekateri zavirajo odgovor na zdravljenje, saj bi pretirana odzivnost zdravega tkiva lahko imela škodljive posledice. To so na primer kortikosteroidi, nesteroidni antirevmatiki, lizofilin, protitelesa proti citokinom, oligonukletidi, analogi sialila Lewis X. Druge učinkovine pa spodbujajo odzivnost s pospeševanjem endogenega proizvajanja citokinov (AS101) ali pa uporabljajo rekombinantne oblike ustreznih citokinov,ki že sodelujejo v odgovoru na zdravljenje in zato še bolj stopnjujejo fiziološki odgovor tkiva na zdravljenje. V klinični praksi je uporaba kortikosteroidov in nestreroidnih antirevmatikov že močno uveljavljena, medtem ko je uporaba ostalih učinkovin še vedno v preizkusni fazi.
Keywords: Adjuvants, immunologic; Adverse effects; Antineoplastic agents; Antineoplastiki; Drug therapy; Imunostimulatorji; imunski odziv; kemoterapija; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Radioterapija; Radiotherapy; therapy; tumor; zdravljenje