Meje katastrskih občin pod Krimom: po sledeh meje med Bistro in Engelshausi iz leta 1726 - Triglav Čekada, Mihaela (Geodetski vestnik, 2023)
Meje še danes veljavnih katastrskih občin pogosto potekajo po veliko starejših lastniških mejah fevdalnih gospostev. Tako v osrednji Sloveniji v gozdovih pod Krimom najdemo mejnike današnje katastrske občine Preserje, ki temeljijo na nekdanji meji med kartuzijo Bistra in gospostvom Ig iz leta 1726. Namen prispevka je predstaviti ohranjene mejnike na tem območju. Ohranjeni mejniki so visoki okrog 80 centimetrov in okrašeni z grboma kartuzije Bistre in gofov Engelshausov (takratni lastniki gospostva Ig), zaporedno črko ter letnico 1726. Leta 1748 so to mejo privzeli kot mejo med notranjskim in gorenjskim okrožjem dežele Kranjske v habsburški monarhiji. Nato so jo v okviru franciscejske katastrske izmere leta 1823 prevzeli kot mejo katastrskih občin, to vlogo pa je ohranila vse do danes. Na franciscejskih katastrskih načrtih najdemo enajst lokacij mejnih kamnov, oštevilčenih z letnico 1726 in zaporedno črko od B do M. Danes na teh lokacijah še vedno najdemo dva originalna mejnika, okrašena z grbi in letnico 1726, dva uničena originalna mejnika ter tri verjetno zamenjane mejnike brez napisov in grbov. Pregledali smo tudi lokacije na še starejši vzhodni meji kartuzije Bistra, na kateri pa danes večinoma najdemo le povojne trigonometrične točke nižjih redov, le na Smrekovcu pod Rakitno najdemo še en starejši mejnik, ki pa nima napisov ali grbov.
Keywords: 1726; boundary marks; cadastral municipality; Carthusia Bistra; Engelshaus; former districts; gospostvo Ig; grofje Engelshaus; Ig estate; kartuzija Bistra; katastrske občine; mejniki; trigonometric points; trigonometrične točke