The feeling of doing across levels of analysis - Chatman, Ljubica (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
Posameznikov občutek nadzora je bil v psihologiji prvotno konceptualiziran bodisi kot lastnost, atribucijski stil ali prepričanje o lastni samo-učinkovitosti. Novejše raziskave na področju socialne kognicije se osredinjajo na proces oblikovanja lastne vzročnosti in kako se iz te poraja občutek dejavnega sebe. Izhodišče te raziskave so procesi, ki vodijo k izkušnji dejavnega sebe, kot so denimo vizija, propriocepcija, socialni atributi in z dejavostjo povezane misli. Z iznajdbo funkcionalne magnetne resonance (fMRI) je bil dosežen napredek v razumevanju nevronskih substratov, ki implicirajo oblikovanje lastne vzročnosti. Analiza različnih pristopov in metodologije za preučevanje občutka dejavnega sebe kaže na razvoj v smislu širitve in natančnejšega razumevanja zaznanega nadzora in njegovega vpliva na učenje.
Keywords: learning; učenje; občutki; agency; občutek dejavnega sebe; perceived control; educational psychology; zaznani nadzor; pedagoška psihologija