A digital approach to Tartini’s theoretical works - Umer Kljun, Jerneja (Muzikološki zbornik, 2025)
Članek prinaša podroben opis procesa digitalizacije rokopisov Giuseppeja Tartinija z uporabo programske opreme Transkribus, namenjene samodejnemu prepoznavanju in transkribiranju rokopisnega gradiva. V članku so predstavljena osnovna načela tehnologije HTR, opisana sta postopek učenja namenskega modela UI za transkribiranje ter preizkus dela z različnimi modeli pri transkribiranju Tartinijevih znanstvenih besedil. Sledi primerjava rezultatov, pri-dobljenih z dvema zasebnima in enim javno dostopnim modelom za transkripcijo italijanskih besedil, in sicer z vidika natančnosti, berljivost in učinkovitosti, pri čemer je upoštevan tudi čas urejanja in revizije samodejno generirane transkripcije.
Keywords: 18. stoletje; digital humanities; digital musicology; digitalna humanistika; digitalna muzikologija; eighteenth century; HTR; Tartini, Giuseppe; Transkribus